Opgelicht. Wat nu?

Opgelicht. Wat nu?

Opgelicht. Wat nu?

We krijgen bij Van der Eijk & Van de Weerd Advocaten regelmatig zaken die te maken hebben met oplichting of fraude. Allereerst: wat houdt dit precies in? Er is sprake van oplichting of fraude wanneer een verkoper (of dit nou via Marktplaats is of via een geregistreerd bedrijf) via slimme trucs uw geld of producten heeft afgetroggeld. Oplichters gaan vaak ontzettend slim te werk; oplichting kan echt iedereen overkomen.

Vermoed u dat u bent opgelicht? We vertellen u wat u het beste kunt doen.

Allereerst even praktisch.

Doe allereerst aangifte bij de politie. Bent u opgelicht via marktplaats, dan bestaat hiervoor zelfs een speciaal meldpunt. U kunt via dit meldpunt ook direct aangifte doen van de oplichting.

Een andere extra optie is dat u uw melding voorlegt bij Fraudehelpdesk. Dit is een centraal punt in Nederland voor vragen, meldingen en algemene informatie over fraude en oplichting. U kunt voor zowel zakelijke- als privézaken bij hen terecht.

Helaas hebben zaken met betrekking tot oplichting niet de hoogste prioriteit, omdat het opsporingswerk erg veel tijd en mankracht kost. Bovendien worden er dagelijks meer dan x mensen opgelicht in Nederland. Wat ook belangrijk is om te weten is dat de politie u ook niet kunt helpen met het terugkrijgen van uw geld of geleden schade. Hiervoor moet u naar een advocaat.

Wat een advocaat voor u kunt doen.

Door een advocaat aan te nemen kan de betreffende oplichter aangepakt worden via een rechtszaak. Let op: dit is wat anders dan een strafzaak – deze zorgt er enkel voor dat de oplichter een straf toegewezen krijgt – hiermee krijgt u uw geld nog niet terug. U heeft een vonnis van de civiele rechter nodig om beslag te leggen op het inkomen van de oplichter. Bij deze aanpak worden de regels van het Burgerlijk Wetboek toegepast; hier is het handig om een advocaat om armen te nemen. Uw advocaat zal een vordering instellen op grond van onrechtmatige daad of onverschuldigde betaling.

Het komt regelmatig voor dat een oplichter of fraudeur via het civiele recht prima kan worden aangepakt, maar via het strafrecht niet. Laat u dan ook niet ontmoedigen als de politie u verteld heeft dat u weinig kans maakt!

3 tips om fraude en oplichting te voorkomen.

Het kan echt iedereen overkomen om opgelicht te worden.

  1. Probeer zo min mogelijk vooruit te betalen. Hoewel dit vaak op internet gebruikelijk is, zeker op platformen zoals Marktplaats, bent u niks verplicht! Als het om grotere bedragen gaat kunt u het betreffende product het beste ophalen. Gaat dat echt niet? Stel dan voor om het product in twee keer te betalen: één keer vóórdat u het product heeft en de rest na ontvangst.
  1. Doe onderzoek! U kunt bijvoorbeeld het IBAN nummer intikken op Google, mochten er meer slechte ervaringen of gevallen van oplichting zijn met deze verkoper, dan komt dit IBAN nummer naar boven met slechte recensies. Heeft u te maken met een ondernemer, dan kunt u ook altijd vragen naar zijn of haar KvK nummer. Hiermee krijgt u meer informatie over het bedrijf van deze ondernemer en wordt bevestigd of het bedrijf überhaupt echt bestaat.

Bekijk ook de aanbieding bij andere verkopers of bedrijven. Lijkt de deal die u krijgt te mooi om waar te zijn? Vertrouw op uw onderbuikgevoel; dit ís dan vaak ook zo.

  1. Verzamel en bewaar zo veel mogelijk gegevens van de betreffende verkoper of ondernemer. Koopt u iets via marktplaats? Maak dan een screenshot van de advertentie en bewaar alle contactgegevens van de persoon met wie u in onderhandeling bent. Mocht het uiteindelijk dan tóch om een geval van oplichting gaan, dan heeft u in elk geval al een hoop informatie om mee aan te kloppen bij de politie.

Wij strijden voor uw belangen en kunnen u helpen uw oplichting. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies, dan helpen we u gauw verder!

No Comments

Post A Comment

Uw strafrecht en jeugdrecht advocaat

Deskundig en betrokken.

070-3306633 Bel en bespreek uw zaak gratis.

06-12358539 WhatsApp uw vraag.

Neem Contact Op

Gratis strafrecht advies